Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Εθνικος Δρυμος Ολυμπου

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με τη ψηλότερη κορυφή του το Μύτικα ή Πάνθεον να φτάνει τα 2918m. Κατά τη μυθολογία ο Όλυμπος αποτελούσε την κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας, ενώ λίγα χρόνια πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε την πρώτη έκταση της χώρας μας η οποία το έτος 1938 βάσει του νόμου 856/37, ανακηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός. Η ανακήρυξη του Ολύμπου ως Εθνικός Δρυμός είχε ως απώτερο σκοπό τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς και των πολιτιστικών και άλλων αξιών αυτής. 
Με ειδική νομοθεσία έχει απαγορευτεί κάθε είδους εκμετάλλευση στην ανατολική πλευρά του βουνού σε μια έκταση περίπου 40.000 στρεμμάτων, που αντιπροσωπεύει και τον πυρήνα του Δρυμού. Μια ευρύτερη περιοχή γύρω από τον πυρήνα, χαρακτηρίστηκε ''περιφερειακή ζώνη του Δρυμού'', ώστε η διαχείριση και εκμετάλλευσή της να γίνεται έτσι ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την προστασία του πυρήνα, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει ολοκληρωτικά σήμερα.

Το έτος 1981, ο Όλυμπος ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως ''Απόθεμα της Βιόσφαιρας'', ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις ''Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης''.Πηγή: www.olympus-climbing.gr

MT OLYMPUS 360° SUMMITS VIEW

Επισκεφθείτε όλες τις κορυφές του Ολύμπου

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ