Κλίμα

Κλιμα

Το κλίμα του Ολύμπου διαφοροποιείται σύμφωνα με το υψόμετρο και επηρεάζεται άμεσα από τη θέση της κάθε περιοχής ως προς τη θάλασσα καθώς και από τον προσανατολισμό των πλαγιών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ολύμπου είναι τα ποικίλα μικροκλίματα που απαντούν στον ευρύτερο ορεινό όγκο, βάση του προσανατολισμού του ποσοστού υγρασίας, της θερμοκρασίας και του υψομέτρου το οποίο με τη σειρά του καθορίζει και το σημείο δρόσου και υγροποίησης. Στα χαμηλότερα υψόμετρα (μέχρι και 1000 μέτρα), το κλίμα χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό ενώ στην αλπική ζώνη το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και χιόνια που παραμένουν σε όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού χρόνου.  

Από δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού του Αγίου Αντωνίου (ΑΠΘ) προκύπτει ότι η μέση ετήσια τιμή κατακρημνισμάτων ανέρχεται σε περίπου 2000mm, η περισσότερη δε υπό μορφή χιονιού. Η μέση θερμοκρασία το χειμώνα κυμαίνεται μεταξύ -25οC και +5οC, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μεταξύ 0οC και 18οC αντίστοιχα, με ακραίες θερμοκρασίες να έχουν μετρηθεί τόσο στην αρνητική όσο και στη θετική κλίμακα. Οι άνεμοι στον Όλυμπο και ιδιαίτερα στα ψηλότερα του τμήματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Τις κυριότερες διευθύνσεις αποτελούν οι δυτικοί, νοτιοδυτικοί και βόρειο ανατολικοί άνεμοι, ενώ λιγότερο συχνοί είναι οι νοτιάδες και οι βορειοδυτικοί (Βαρδάρης) άνεμοι. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες έχουν μετρηθεί κατά τη διέλευση μετώπων από το νότο (νοτιάδες) με ταχύτητες μεγαλύτερες των 120 km/hr. 
Ένας σχετικά καινούργιος και έγκυρος διαδικτυακός τόπος για την πρόγνωση καιρού στον Όλυμπο αποτελεί το "Mountain Forecast" στο οποίο μάλιστα η πρόγνωση χωρίζεται με το υψόμετρο (www.mountain-forecast.com/peaks/Mount-Olympus/). Η γενική μεταβολή του καιρού συμβάλλει καλύτερα στο σχεδιασμό καλοκαιρινών και χειμερινών αναβάσεων.

Άλλοι διαδικτυακοί χώροι πρόγνωσης καιρού αποτελούν το website του "Αστεροσκοπείου Αθηνών" www.meteo.gr, το website της "ΕΜΥ" www.hnms.gr, το website του "Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών" www.hcmr.gr το οποίο βασίζεται σε δεδομένα πλωτών σταθμών στο χώρο του Αιγαίου, το www.freemeteo.com και το www.snowreport.gr.

Για τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό αναβάσεων οποιαδήποτε εποχή του χρόνου το καλύτερο είναι μια βόλτα από όλους τους προαναφερθείς χώρους ώστε να υπάρχει μία πολυδιάστατη προσέγγιση στο θέμα καιρού.


Πηγή: www.olympus-climbing.gr
 

MT OLYMPUS 360° SUMMITS VIEW

Επισκεφθείτε όλες τις κορυφές του Ολύμπου

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ