Μεγαλη Τουμπα | 2.801m

Η κορυφή Μεγάλη Τούμπα βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Ολύμπου, Δυτικά του Προφήτη Ηλία και Βόρεια του Στεφανιού. Από εκεί διακρίνονται βόρεια οι βουνοκορφές της Βουλγαρίας, ενώ τα Καζάνια πίσω από το Στεφάνι δείχνουν την άγρια πλευρά του βουνού. Το βλέμμα χάνεται στον ορίζοντα κοιτώντας ανατολικά, με πρώτο πλάνο το Οροπέδιο των Μουσών και φόντο την θάλασσα. 

Το όνομα της προέρχεται από τη λατινική λέξη tumba, που είναι δανεισμένη από την ελληνική τύμβος = γήλοφος. Ο Γερμανός γεωγράφος και εξερευνητής Heinrich Barth, είναι ο πρώτος που αναφέρει την Τούμπα στα κείμενά του, καθώς το 1862 είχε βρεθεί στον Όλυμπο με τα μάτια και το μυαλό του "καρφωμένα" στις απάτητες ψηλές κορυφές του βουνού. 

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1913, ο συγγραφέας και ιστορικός τέχνης Daniel Baud-Bovy, δίνει τιμητικά το όνομα του βοηθού του Jacques Philippe στην κορυφή. Ο Bovy μαζί με τον βοηθό του και τον υλοτόμο-κυνηγό από το Λιτόχωρο και Οδηγό Ολύμπου Χρήστο Κάκαλο, έχουν φτάσει στην κορυφή της Τούμπας από τον Προφήτη Ηλία και προσπαθούν να βρουν κάποιο πέρασμα για την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα.  

 

INFO
    • ΥΨΟΜΕΤΡΟ 2.801m
    • ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ 40° 5'37.84"N / 22°21'29.38"E
    • ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΒΑΣΗΣ 40' από το οροπέδιο των Μουσών
    • ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ Μέτρια

MT OLYMPUS 360° SUMMITS VIEW

Επισκεφθείτε όλες τις κορυφές του Ολύμπου

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ