Σκολιο | 2.904m

Η κορυφή Σκολιό είναι η τρίτη ψηλότερη του Ολύμπου. Νοτιοδυτικά της κορυφής βρίσκεται το Στεφάνι (2.912m) και δυτικά η Σκάλα (2.882m). Η πιο εύκολη πρόσβαση γίνεται τόσο από την ανατολική όσο και από τη νότια πλευρά. Αναρριχητικά προσεγγίζεται από την βόρεια πλευρά, μέσα από τα Καζάνια, ενώ δυτικά από την κόψη του Σκολιού. 

Όσοι πρωτοπάτησαν στην κορυφη προσπάθησαν να δώσουν διάφορες ερμηνείες για το όνoμά της, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι το οφείλει στα ερείπια ενός κτίσματος από κοκκινότουβλα, χωρίς όμως να έχει δοθεί μια τελική εξήγηση για το που οφείλει το όνομά της. Για τα ερείπια του κτίσματος, το 1830 ο Άγγλος Διπλωμάτης David Urquhart αναφέρει ότι, στην κορυφή συναντησε ερείπια κατασκευής από τούβλα και μια επιγραφή που έγραφε κάτι, αλλά δίχως περισσότερες λεπτομέρειες. Περίπου 30 χρόνια μετά, ο Heinrich Barth μας δίνει την δική του ερμηνεία βάσει των ίδιων στοιχείων. Ο Barth υποθέτει πως το κτίσμα ήταν είτε μία Φρυκτωρία*, είτε βωμός ή απλά ένα παρατηρητήριο. Ο Marcel Kurz στο βιβλίο του "Le Mont Olympe", αναφέρει ότι ίσως τα ερείπια να είναι λιγότερο μυθικά και αρχαίας προέλευσης σημειώνοντας "...δεν είναι απίθανο ότι οι κλέφτες, για να αποφύγουν την καταδίωξη των εχθρών τους είχαν κάνει κάποιες κατασκευές πιο ψηλά απ' ότι υποθέτουμε. Αλλά, γιατί να χρησιμοποιήσουν τούβλα και όχι πέτρες; Υπάρχει επομένως για την αρχαιολογία ένα πρόβλημα που θα άξιζε να διαφωτιστεί...".

Κατά την παράδοση, το καλοκαίρι οι ασκητές που βρίσκονταν στην περιοχή έκαναν μαθήματα στα παιδιά των βοσκών, που ανέβαιναν με τα κοπάδια τους στις ψηλές περιοχές του Ολύμπου. Ίσως λοιπόν το όνομα να προήλθε από την αρχαία λέξη σχολή, και τις μεταγενέστερές της σχολείο – σκολιό. Άλλη μια εκδοχή είναι το όνομά της κορυφής να προήλθε από την αρχαία λέξη σκολιόν = στρεβλό. 


*Η Φρυκτωρία ήταν ένα σύστημα οπτικής μετάδοσης μηνυμάτων στην αρχαία Ελλάδα. Η μετάδοση γινόταν γράμμα προς γράμμα μεταξύ υψωμάτων που απείχαν αρκετά χιλιόμετρα, με συνδυαστικό σύστημα πυρσών, που επινόησαν οι Κλεόξενος και Δημόκλειτος τον 3ο π.Χ. αι.
 

INFO
    • ΥΨΟΜΕΤΡΟ 2.904 m
    • ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ 40° 4'55.78"N / 22°20'59.14"E
    • ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΒΑΣΗΣ 40' από το καταφύγιο "Χριστάκη"
    • ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ Καλή 

MT OLYMPUS 360° SUMMITS VIEW

Επισκεφθείτε όλες τις κορυφές του Ολύμπου

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ